Kako odstraniti občutljive informacije o lokaciji iz fotografij na Macu







Kar zadeva fotografijo, je nedvomno eden najpomembnejših dogodkov v zadnjem času sposobnost kamer in pametnih naprav vdelati fotografije z vsemi vrstami informacij, vključno s podrobno lokacijo vsake fotografije, kar vam omogoča natančno vedeti, kje je bila fotografija posneta.





Poznajte svoje možnosti

Čeprav je to lahko zelo priročno, ima v nekaterih primerih svoje pomanjkljivosti. Če vaše fotografije na primer padejo v napačne roke, imajo lahko druge stranke dostop do teh občutljivih informacij, ki so lahko nevarne.



Če želite preprečiti, da bi se to zgodilo in bi raje te podatke odstranili s fotografij, imate dve možnosti:

  1. Podatke o lokaciji lahko onemogočite na svojih pametnih napravah (preberite jih tukaj kako to storiti na svojem iPhone ali Android pametnem telefonu).
  2. Lahko pa te podatke odstranite ročno v računalniku Mac, kar vam bomo pokazali v tej vadnici.

Zaradi tega se metoda razlikuje od katere koli druge za uporabnike Mac je, da ne boste potrebovali nobene aplikacije ali storitve tretje osebe. Edino, kar boste potrebovali, je vaš Mac in super uporabna aplikacija za predogled, ki je privzeto nameščen v OS X.





Ročno odstranjevanje lokacijskih podatkov

Prvo, kar morate storiti, je, da odprete svojo fotografijoPredogled.




Nato se pomaknite do menijske vrstice in tam kliknite Orodja. Nato izberite možnost Pokaži inšpektorja. Do te možnosti lahko dostopate tudi s Nadzor + Ibližnjica na tipkovnici.




Prikaže se informativna plošča za vašo fotografijo z vsemi vrstami pomembnih podatkov o njej. Na primer, najdete datum nastanka fotografije, dan, ko je bila digitalizirana, in še več, odvisno od tega, na katerem zavihku si ogledujete. Če želite odstraniti občutljive informacije o lokaciji, boste morali klikniti na zavihek GPS.




Kot lahko vidite, ta zavihek prikazuje zelo specifične podatke o lokaciji vaše fotografije, vključno s podrobnimi koordinatami, višino in več. Poleg tega boste našli zemljevid s krajem, kjer je bila fotografija posneta.




Kar želite tukaj narediti, se obrnite na dno plošče in kliknite na Odstranite podatke o lokaciji gumb. S tem boste za vedno odstranili vse občutljive podatke o lokaciji. Če vnovič preverite informacijsko ploščo za to fotografijo, boste opazili, da je jeziček GPS popolnoma izginil, kar dokazuje, da podatki za to fotografijo niso več na voljo.




In zdaj, ko ste končali, lahko to fotografijo delite ali naložite kamor koli brez pomislekov.

Najboljša stvar pri tej metodi je, da zahteva le osnovno računalniško znanje. Torej lahko to stori vsak, ki ima Mac. Uživajte!